Vorige maand schreef ik een blog over beeldschermverslaving. En met name over het zap-gedrag hier in huis, en hoe ik daar rigoureus een einde aan wilde maken.
Inmiddels hebben we de eerste maand erop zitten. En het is gelukt!
Niet dat ze helemaal geen televisie meer kijkt, maar overdag blijft hij op de meeste dagen uit. Niet meer als ze 's middags uit school meteen die beeldbuis aan. En er is ook een grote wijziging in de programma's die ze kijkt. Eigenlijk staat alleen NPO3 nog aan, af en toe Telekids in het weekend en verder kijkt ze een dvd of een film op Netflix. Ook in de spanningsboog wat film kijken betreft merk ik verandering: ze kijkt echt, en kijkt de films ook af. Voorheen was ze na 20 minuten alweer ergens anders mee bezig, totdat je de film uit wilde zetten, dan was het huis te klein, en keek ze verder.
Natuurlijk is ze nu niet meteen het voorbeeldigste kind van de wereld, maar ik merk wel degelijk een verschil. Bij ongelimiteerd tv en YouTube was het dagelijks hommeles, grote mond, onbereikbaar, bij het hysterische af soms. Dat is over. Het dondert en het bliksemt hier echt nog wel eens, maar niet dagelijks, en zeker niet om de meest simpele dingen.
Het levert ook tijd op. Kwaliteit-tijd. Tussen 15.00 en 17.00 is haar moment van de dag. We bakken koekjes, ze helpt met koken, we spelen spelletjes, ze tekent, schildert en knutselt. Het zelf spelen wil nog steeds niet heel erg lukken, maar ze heeft zeker meer momenten dat ze in haar eigen wereldje zit, en ik heb goede hoop dat het steeds beter gaat.
Er zijn nu duidelijke regels: 's ochtends geen tv meer. In de middag mag hij aan vanaf 17.00 uur, zodra 1 van ons gaat koken en ze geen zin heeft om te helpen. Dan kijkt ze na het eten nog even tot en met het Klokhuis, daarna gaat ze naar bed. Dat is bijna een uur eerder dan eerst, en ze slaapt gewoon tot dezelfde tijd door 's morgens. Blijkbaar heeft ze toch ook meer slaap nodig dan we dachten. In totaal kijkt ze op een doordeweekse dag ongeveer een uur tv. In het weekend zijn we soepeler. Dan mag ze 's morgens even kijken als wij rustig wakker zitten te worden, daarna gaat hij uit de rest van de dag tot 17.00 uur. Af en toe kijken we een film met zijn drieën 's middags als we daar zin in hebben. We hebben sinds kort Netflix, dat moet toch uitgeprobeerd. We proberen ieder weekend in ieder geval een dagdeel naar buiten te gaan. Soms gaan we fietsen, soms naar het bos met de honden of hebben we een afspraak staan. En er worden spelletjes gespeeld, onze kast puilt niet voor niets uit.
Ik kan maar 1 conclusie trekken: win-win! Blijkbaar is de combinatie beeldscherm-Joy geen hele goede. Ze raakt er overprikkeld en geïrriteerd van, kan haar energie niet kwijt, en veel te veel informatie in korte tijd. Ik herken dat wel van mezelf, ik word ook onrustig van die tv na een tijdje. Het was wel lastig Danny ervan te overtuigen, omdat hij dat helemaal niet heeft. Maar na een aantal steekproeven is hij toch ook overtuigd nu. :-) Daarbij doen we nu veel meer samen, in plaats van naar dat scherm zitten te staren.
De telefoon ( YouTube) vraagt ze eigenlijk helemaal niet meer naar. We zullen zien hoe lang ze dat volhoudt, voorlopig vind ik het prima zo!
Ik schrijf vanuit mijn hart. Over wat ik meemaak, over uitjes met mijn dochter, over opvoedfalen en opvoedoverwinningen, over zelf groeien, over chronisch ziek zijn. Volkomen eerlijk, zoals het is. 'de 4 bees' staat voor: boos, bang, blij en bedroefd. De vier basisemoties. Iedereen heeft emoties, we zijn allemaal mensen. Laten we dat nooit vergeten als we elkaar blogs lezen, of IG-feeds bekijken etc. Wees lief voor elkaar. Er is altijd ruimte voor opbouwende kritiek.
woensdag 16 januari 2019
Die TV gaat uit! Part two....
Labels:
Beeldschermen,
Beeldschermtijd,
Kinderen,
NPO3,
Overprikkeling,
Televisie,
YouTube
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten