'Het wordt ook steeds erger!!'. Wie roept het niet? 'Je kunt je ook nergens meer veilig voelen tegenwoordig!!' Bijna dagelijks hoor, of lees ik die zin. 'De wereld gaat naar de klote/tering/vul zelf maar in'. Maar is dat ook werkelijk zo? Het antwoord daarop is, volgens onderzoeken: 'nee'. En ja, ik weet dat niet elk onderzoek gedegen is, en dat voor elk onderzoek drie tegen-onderzoeken te vinden zijn. Maar de cijfers spreken boekdelen. De criminaliteit stijgt niet, maar zakt eerder. De vluchtelingenstroom is inmens, maar lager dan tien jaar geleden. Waarom hebben we dan toch met miljoenen het idee dat het juist nu allemaal zo dramatisch is?? Het antwoord is simpel: social media!
20 jaar geleden hoorde je af en toe, vaak via via, dat de fiets van de buurvrouw gestolen was, er ingebroken was bij een verre achterneef of las je, in geval van ergere dingen, dat in de krant. Wereldproblematiek kwam alleen via het 20.00 uur journaal. Dat was dan twee dagen het gesprek van de dag, en iedereen ging daarna weer door met leven. 99% van de 'negativiteit' hoorde of zag je niet.
10 jaar geleden, werd bellen een stuk makkelijker. De mobiele telefoons rukten op, veel mensen waren 24/7 bereikbaar. Inmiddels was ook 80% van de bevolking gezegend met een internet-aansluiting, msn zat in zijn topjaren. De computer opstarten betekende dat je 'online' zichtbaar werd voor pakweg 50 (of meer) mensen.... altijd iemand om mee te kletsen. Dus hoorde je 'roddels' uit je eigen sociale kring sneller, nieuws was de hele dag op te vragen via websites. Maar je moest daar nog wel interesse voor hebben en het opzoeken.
En toen kwam Hyves (Nederland), al heel snel gevolgd door Twitter en Facebook. (Wereldwijd) En met Facebook kwamen de facebookgroepen.
Ik ben lid van de facebookgroep die begaan is met de veiligheid etc in mijn eigen omgeving. Als er iets gebeurd in een straal van 6km van mijn huis, weet ik dat binnen vijf minuten. En dat kan variëren van de gestolen fiets, weggelopen kat tot tekens op de ramen van slimme inbrekers.
Er kan geen ambulance langsrijden, een helikopter overvliegen of een 'verdacht persoon' rondlopen, ik ben op de hoogte.
En dan komen ze, de zinnetjes. ....
'Alweer??'
'Het wordt ook steeds gekker'
'Ze worden steeds brutaler'
'Wat een ellendige tijd leven we toch in'
'Ik voel me niet meer veilig'
'Je zou toch de deur niet meer uitdurven'
Wake-up call: dit gebeurde 20 jaar (en 30, en 40 etc) geleden ook!!! Alleen hoorde je het toen niet.
Toen kwam je op de verjaardag bij de buurman, en hoorde je van een wederzijdse vriend dat er ingebroken was bij Beppie van de kapper. Nu heb je daar geen verjaardag en wederzijdse vriend meer voor nodig, want Beppie heeft het zelf op de Facebookgroep gezet, dus zei jouw telefoon 'ping'. Beppie krijgt 100 meelevende berichten van stadsgenoten en op de verjaardag van de buurman komt het niet eens ter sprake, want het is oud nieuws. Wat wèl ter sprake komt, is het feit dat er zo vaak ingebroken wordt, want er stonden wel 10 van dit soort berichten op de groep de afgelopen maand. Let wel, dat was 20 jaar geleden ook zo, misschien wel meer zelfs, maar je kende die andere 9 gevallen niet, want die vielen buiten je 'sociale kring'. En wat niet weet, wat niet deert.
De media maakt handig gebruik van 'ellende'. Slecht nieuws scoort. Dat is iets wat in al die jaren niet veranderd is. Hoe ernstiger de ellende, hoe groter de krantenkoppen en des te meer tijd het journaal eraan besteedt. Goed nieuws scoort niet. De koppen kunnen nog zo groot zijn, maar als er een nieuwe oplossing is voor huidkanker, moet je wachten op het 20.00 uur journaal, en is het met een item van een minuut wel klaar. Het feit dat daar 100.000-en (misschien wel een miljoen)levens mee gered kunnen worden, weegt nog altijd niet zo zwaar als een bom die 20 levens eist. (En al helemaal niet als deze bom in 'het westen' afgaat)
De politiek speelt ook handig in op dit gevoel van onveiligheid. Schandalig naar mijn idee, ze zouden beter de degelijke onderzoeken naar boven kunnen halen en kunnen wijzen op de gevaren van Social Media. Maar voor de politiek geldt hetzelfde als voor het nieuws: niemand is geïnteresseerd in goed nieuws. Met het voeden van een gevoel dat al leeft (onveiligheid), scoor je vele malen beter, dan proberen te bewijzen dat de situatie vergeleken met 20 jaar geleden eigenlijk aanmerkelijk verbeterd is.
En natuurlijk is er ruimte voor verbetering, want we zijn er nog lang niet.
En Social Media levert ook veel goeds op. Ruilhandel is weer springlevend, er wordt gerecycled op grote schaal, er bestaan ook veel positieve facebookgroepen. Mede door app-groepen per straat zijn buurten veiliger en daalt het inbraakcijfer nog steeds. (Al is het gevoel anders) Fietsen, scooters, huisdieren en andere verloren of gestolen eigendommen worden teruggevonden. Zelfs 'verloren vrienden' komen terug in je leven via Facebook.
Uiteindelijk was MSN verantwoordelijk voor mijn huwelijk. (Ik kende hem ook al persoonlijk hoor, maar via MSN bleken we uren te kunnen kletsen over alles en kwam het tot contact buiten het werk )
Maar mensen, hou er rekening mee dat 99% van de negatieve berichten die je nu hoort, 20 jaar geleden je oren en ogen nooit bereikt zouden hebben. En toen gebeurde het echt ook al.....
Negativiteit viert hoogtij, laten we ons daar vooral heel hard tegen verzetten en Social Media zijn naam eer aan laten doen. En het sociaal houden in plaats van steeds verder weg te zakken in individualisering. Daar is het uiteindelijk toch voor bedoeld.